Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A feliratkozó e-mail cím
Tudástár
Ismerje meg a változásmenedzsment fogalmát, és készüljön fel az újraindulásra! 
Bővítse ismereteit letölthető turisztikai szakkönyvek, szakmai tanulmányok és elemzések segítségével.


FIGYELEM! A Szakkönyvek menüpont alatt található kiadványokat a MERSZ digitális könyvtárában olvashatja el. Amennyiben még nem regisztrált, regisztráljon most, és böngésszen kedvére bármikor a turisztikai szakkönyvek legnagyobb tárházában ingyenesen! Regisztrált tagjainkat a szakkönyvek mellett található TOVÁBB gombra kattintást követően átirányítjuk a mersz.hu oldalra, ahol az OLVASÁS gombra kattintva a Lépjen be linken keresztül az Új Turizmus oldalához tartozó e-mail címének és jelszavának megadásával szakkönyveinkhez ingyenes hozzáférést biztosítunk.

Trendriport a hazai és nemzetközi szállodaipar teljesítményéről – 2021. július

A koronavírus nyári lecsengésének köszönhetően a szállodákban realizálódott vendégéjszakák száma 2021. júliusban – főleg az élénk belföldi kereslet miatt – országosan 12%-kal haladta meg a tavalyit, bár 36%-kal így is elmaradt még a 2019. júliusitól. A külföldi vendégéjszakák száma 2020-hoz képest 32%-kal nőtt, 2019-hez képest közel 72%-kal csökkent. A belföldi vendégéjszakák száma 7,6%-kal felülmúlta a tavalyit, s majdnem elérte (b-index: 97,1%) a 2019. júliusit.
 • Elemzések, felmérések
Olvasás ideje
90perc

Rövidtávú lakáskiadás szabályozása

Összefoglaló tanulmány, mely a rövidtávú lakáskiadásnak a hazai és nemzetközi működését, szabályozását, a helyi lakosokra, illetve az adóbevételekre gyakorolt hatását, illetve a lehetséges megoldásokat mutatja be. Vizsgálja többek között, hol tart az európai nagyvárosokban a rövidtávú lakáskiadás szabályozása, mik a legjobb gyakorlatok, mik a legnagyobb nehézségek, mi várható EU szabályozás szinten.
 • Tanulmányok
Olvasás ideje
35perc

ICAO ajánlások a nemzetközi légiforgalom biztonságos helyreállítására

A Nemzetközi Polgári Repülési Szövetség (ICAO) Repülés-helyreállítási Munkacsoportja (CART) munkájának célja, hogy gyakorlati, összehangolt útmutatást nyújtson a kormányoknak és az iparági szereplőknek a nemzetközi légiközlekedési ágazat újraindítása és a COVID-19 hatásaiból történő globális helyreállítás érdekében. Együttműködési megállapodás készült a polgári repülés közegészségügyi eseményeinek megelőzésére és kezelésére (CAPSCA). A kézikönyv elkészítésében közreműködött az Egyesült Államok Betegségmegelőzési Központja (CDC), az Európai Betegségmegelőzési Központ, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ más szervezetei is.
 • Tanulmányok
Olvasás ideje
120perc

Digitális fizetés a vendéglátóiparban

A vendéglátóipari vállalkozások versenyelőnyt érhetnek el a kriptovaluta, mint fizetési eszköz elfogadásával. A tanulmány azt vizsgálja, milyen tényezők befolyásolják az iparág résztvevőit az új, digitális fizetési mód alkalmazásában. A biztonság az elsődleges szempont a bevezetésnél, ezt követi rögtön a kényelmes, egyszerű, gyors használat. Ezek megléte bizalmat kelt a vendégben és hozzájárul a pozitív szolgáltatási élményhez.
 • Tanulmányok
Olvasás ideje
30perc

Munkahelyi elvárások a turizmusban - elmélet vagy gyakorlat?

A tanulmány többek között arra keresi a választ, hogy a vendéglátásban (kiemelten a szállodaiparban) dolgozó szakemberek munkájában mennyire játszik fontos szerepet a gyakorlat és a szakmai tudás. Meghatározza a különböző munkaköri profilokat, a szükséges speciális készségeket öt területen: recepciós, adminisztratív ügyintéző, humánerőforrás szakember, webmarketing szakember, gazdasági vezető. Az egyes pozíciók sikeres betöltéséhez elvárt készségek ismerete hatékonyan segíthet a munkaerőkiválasztásban és a továbbképzésben.
 • Tanulmányok
Olvasás ideje
120perc

Hogyan befolyásolja a közösségi média a turisták döntéseit?

A közösségi médiát fontos információforrásként ismerik el, amely befolyásolja a turisták utazási döntéseit. A webtechnológiák térnyerése jelentősen hozzájárult a közösségi média térnyeréséhez a mindennapi életben, mint hatékony információs és kommunikációs csatorna. Ennek hatására sok cég megváltoztatta marketingkommunikációs gyakorlatát a turizmus és a vendéglátás területén is. Az ezen csatornákon megosztott tartalmak biztos ismereteket nyújthatnak az utazóknak úti célokról és turisztikai termékekről.
 • Tanulmányok
Olvasás ideje
60perc

Kispadra ültetett desztinációmenedzsment a pandémia félidejében

A COVID-19 turisztikai hatásait vizsgáló kutatások sora jelent meg az elmúlt időszakban, melyek leginkább az átalakuló utazói preferenciákat vizsgálják (Güliz Uğur–Akbiyik 2020, VARGAS 2020, Li–Ito 2021, UKPABI et al. 2021), ugyanakkor a frissen megjelent publikációk nem foglalkoznak a jó gyakorlatokkal, a válságkezelésre vonatkozó stratégiák megosztásával és a közös gondolkodással a turizmus nyitást követő újraélesztése kapcsán. Nod Gabriella, Mókusné Pálfi Andrea, Aubert Antal tanulmánya rávilágít arra, hogy a járvány hatására hozott intézkedések hogyan hatottak a TDM szervezetek működésére, milyen új feladatok jelentek meg a tevékenységükben, hogyan tudnak segíteni tagjaiknak a korlátozások ideje alatt, és hogy egyáltalán hogyan tekintenek a jövőbe.
 • Tanulmányok
Olvasás ideje
80perc

Vállalati rendezvényszervezés –útmutató a hibrid események tervezéséhez

A járványhelyzet lassan ismét lehetővé teszi a személyes részvételt a különböző rendezvényeken. Vajon mennyire éri meg a cégeknek visszatérni a hagyományos, jelenléti találkozókra vagy inkább érdemesebb további digitális innováción gondolkodni? Az EventMB nemrégiben készített felmérése szerint a rendezvényszervezők 67,4 százaléka tervezi, hogy a jövőben a digitális stratégiát az élő események részévé teszi, vagyis előnyben részesíti a hibrid megoldást. A jobb eszközök és intelligensebb stratégiák kombinációja fokozatosan emelte a virtuális események sikerét.
 • Tanulmányok
Olvasás ideje
180perc

Útmutató a biztonságos rendezvényszervezéshez

A világjárvány 2020-ban lehetetlenné tette a személyes találkozókat, ami súlyosan érintette a MICE üzletágat is. A kényszerpihenőt kihasználva a szakemberek olyan innovációs fejlesztéseket hajtottak végre a virtuális technológia segítségével, melyek hatékony segítséget jelentenek az iparág számára a sikeres visszatérésben. A CVENT tanulmánya ezeket az újításokat, valamint a biztonságos rendezvényszervezés tudnivalóit foglalja össze.
 • Tanulmányok
Olvasás ideje
180perc

ETOA évkönyv - Harc a helyreállításért 2021 -ben

Az Európai Turisztikai Szövetség (ETOA) idei évkönyve a turisztikai iparág helyreállításának lehetőségeivel, a feltételek megteremtésének módjával foglalkozik. Mario Bodini, a szervezet elnöke szerint kritikus időszakot él át az ágazat. 2020-ra rekordévet vártak idegenforgalmi szempontból, ezzel szemben a valaha megélt legnagyobb recesszióval kellett szembenéznünk. De az ETOA válsághelyzetben sem hagyja magára tagjait, a kommunikáció minden lehetséges formáját beveti a kapcsolattartásra.
 • Tanulmányok
Olvasás ideje
110perc

Új TC jelentés a változó turisztikai környezet és a Nemzeti Turisztikai Szervezetek kapcsolatáról

A COVID-19 világjárvány következményeként a turizmus világszerte az átmenet kritikus időszakában van. Ezt felismerve az Európai Utazási Bizottság (ETC) jelentést tett közzé: „ A változó turisztikai környezet és hatása az NTO -k munkájára” címmel. A tanulmány megvizsgálja az Európai Nemzeti Turisztikai Szervezetek (NTO) fejlődését az elmúlt évtizedben és előremutató betekintést és javaslatokat nyújt a fenntartható turisztikai fejlődés eléréséhez. A jelentés célja továbbá annak megértése, hogy a COVID-19 milyen hatást gyakorolt az NTO-k munkájára és a válságból levont tanulságok hogyan hasznosíthatók a jövőbeni rugalmasság növelése érdekében az idegenforgalmi ágazat számára.
 • Tanulmányok
Olvasás ideje
120perc

Európai Turizmus 2021 – Trendek és kilátások

Az Európai Utazási Bizottság (ETC) közzétette 2021. második negyedéves jelentését az európai utazási trendekről. Bár az idei év második felére már jelentősebb nemzetközi utasszámnövekedést prognosztizálnak, ez várhatóan még így is csak felét teszi ki a járvány előtti időszaknak. A Delta variáns egyre agresszívabb terjedése azonban megtorpanthatja az elindult növekedést. A tanulmány szerint a tömeges oltás elengedhetetlen a turizmus fellendüléséhez, ez az egyetlen módja a járvány felszámolásának.
 • Tanulmányok
Olvasás ideje
150perc
KÉPEZZE MAGÁT E-TANANYAGAINKKAL
Innovációs készségfejlesztő videós tananyagok és letölthető előadásanyagok az üzleti reziliencia, az online marketing 
és értékesítés témakörökben.
Amennyiben a hozzáférhető turizmusról, ezen belül az orvosi-, szenior-, és akadálymentes turizmusról szeretné tudását bővíteni, úgy kérjük keresse fel a hozzaferheto.turizmusakademia.hu oldalt.