Megújuló munkavállalói igények és a képzések fontossága

- avagy mi áll a mai munkavállalók karrierdöntésének középpontjában?

2024. május 23.

Több éves szakmai együttműködés fűzi össze a Magyar Turizmus Akadémiát a Randstad Magyarországgal. Legutóbbi tanulmányuk különösen fontosnak bizonyult számunkra, nem csupán a téma aktualitása miatt, hanem mert lehetőséget ad arra, hogy felhívjuk a munkaadók figyelmét: a rendszeres képzésekbe való befektetés elengedhetetlen a munkavállalók fejlődése szempontjából. A kutatás rávilágít, hogy a Z generáció számára alapvető elvárás a képzéseken való részvétel, továbbá arra is, hogy minden generáció eltérő képzési struktúrákat részesít előnyben. Akadémiánk ezen igényekre is reagálva, az őszi szemesztertől bevezeti a rendkívül rugalmas és hatékony kombinált tanulási módszertant, az egy képzésen belüli digitális és a személyes alkalmak kombinációját: a blended learning-et.

A kutatásról röviden:

„A folyamatosan változó munkaerő-piaci kihívások mellett kulcsfontosságú, hogy naprakész információkkal rendelkezzünk a munkavállalók elvárásairól, motivációiról és képzési igényeiről.” A Randstad Workmonitor kutatása éppen ezt a célt szolgálja, hiszen immár 21 éve elemzi a dolgozók véleményét globális szinten, beleértve Európát, Ázsia-Csendes-óceáni térséget és Amerikát. A felmérés a munkavállalók szemléletének, ambícióinak és elvárásainak alapos vizsgálatára törekszik, online módon végezve, ahol a résztvevők különböző foglalkoztatási helyzetben vannak, legyen szó alkalmazottakról, egyéni vállalkozókról vagy munkanélküliekről.

A kutatás négy fő kategóriában vizsgálta a munkavállalók attitűdjét: ambíció és motiváció, rugalmasság, méltányosság és megértés, valamint mesterséges intelligencia és képzés. Ezek a területek kritikus fontosságúak a munkahelyi kultúra és a munkavállalói elkötelezettség szempontjából, mivel közvetlenül befolyásolják a munkavállalók karrierdöntéseit és munkahelyi elégedettségüket.

Az első három téma elemzése során kiemelkedik, hogy a munkavállalók már nem csupán a hagyományos karrierlépcsőn való felkapaszkodást tartják ambíciónak. Sokkal inkább az életminőség, a munka és magánélet egyensúlya, a munkakörülmények rugalmassága és a munkahelyi méltányosság állnak a középpontban. A felmérés szerint a válaszadók döntő többsége (93%) számára ugyanolyan fontos a munka és magánélet egyensúlya, mint a fizetés, és sokan (60%) a magánéletüket helyezik előtérbe. A méltányosság és a megértés szintén kulcsfontosságú, hiszen a válaszadók jelentős része (54%) fontosnak tartja, hogy munkáltatója megfelelően kezelje a társadalmi és politikai kérdéseket, és közel egyharmaduk nem dolgozna olyan vállalatnál, amely nem tükrözi az ő értékeiket.

A Randstad Workmonitor kutatása alapján egyértelművé vált, hogy a munkavállalók körében növekvő igény mutatkozik a képzési és fejlesztési lehetőségek iránt, különösen a mesterséges intelligencia (AI) és a technológiai ismeretek terén. A képzések területe azért kulcsfontosságú, mert a munkavállalók többsége úgy véli, hogy ezek a kompetenciák döntő jelentőséggel bírnak jelenlegi és jövőbeni munkakörük szempontjából. A felmérés során kiderült, hogy a válaszadók 72%-a (HU: 69%) tartja fontosnak a képzési lehetőségeket, ami rávilágít arra, hogy a szakmai fejlődés nem csak egy vágy, hanem egy szükséglet.

Az AI és az informatikai ismeretek kiemelt helyet foglalnak el a képzési igények között, ami nem meglepő tekintettel a technológia rohamos fejlődésére és az ebből eredő munkaerőpiaci követelmények változásaira. A képzés szükségessége nem csupán a jelenlegi munkakörökben való helytállás miatt fontos, hanem a jövőbeni karrierlehetőségek és a technológiai átalakulásokhoz való alkalmazkodás érdekében is. A válaszadók jelentős része, körülbelül egyharmada (29% HU: 23%), akár fel is mondaná jelenlegi állását, ha nem kapna elegendő támogatást a képzés és a fejlődés terén

A képzési igények területén a válaszadók azt is megjegyezték, hogy nem csak a munkáltató feladata biztosítani a képzési lehetőségeket, hanem a munkavállalóknak is proaktívan kell kezdeményezniük saját fejlődésüket. Ez a partnerségi megközelítés hangsúlyozza a felelősség megosztásának fontosságát a képzési és fejlesztési folyamatokban. A munkavállalók elvárják, hogy munkáltatóik segítsenek felismerni és orvosolni az esetleges készséghiányokat, valamint támogatást nyújtsanak az új technológiák elsajátításához.

A munkáltatók számára ezek az eredmények felhívják a figyelmet arra, hogy a képzés és fejlesztés nem csupán egy „jó dolog”, hanem egy létfontosságú eszköz a tehetségek megtartásához és a munkaerő produktivitásának növeléséhez. A válaszadók egyharmada (33% HU: 26%) úgy véli, hogy az elmúlt évben nőttek a képzési és fejlesztési lehetőségeik, ami pozitív jelzés, de egyben rávilágít arra is, hogy további teret kell nyitni a fejlődés előtt.

Továbbá, a képzés nem csak a munkahelyi teljesítmény javítását célozza, hanem a munkavállalók általános jólétét is elősegíti. A kutatásból kiderült, hogy a munkavállalók jelentős része számára fontosak a well-being és a tudatosság (mindfulness) képzések is. Ezek a programok nem csak a munkahelyi stressz kezelésében nyújtanak segítséget, hanem hozzájárulnak a munka és magánélet egyensúlyának megteremtéséhez is.

Összességében a Randstad kutatása rámutatott, hogy a munkavállalók egyre tudatosabbak a képzés és szakmai fejlődés jelentőségével kapcsolatban, és aktívan keresik azokat a lehetőségeket, amelyek elősegítik őket karrierjük építésében, valamint a gyorsan változó munkaerőpiachoz való alkalmazkodásban. Ez azt sugallja, hogy a munkáltatóknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a képzési stratégiák kidolgozására és implementálására, hogy eleget tegyenek munkavállalóik elvárásainak és támogassák őket a folyamatos tanulás és fejlődés útján.

Akadémiánkat 4 évvel ezelőtt pont ezen igények mentén indítottuk. Felnőttképző intézetként kiemelt célunk a turizmusban és a rendezvényszervezésben dolgozó munkavállalók folyamatos fejlesztése. A Magyar Turizmus Akadémia létrehozásának fő indítéka az volt, hogy megfeleljünk a munkavállalói igényeknek, és kompetenciafejlesztő, valamint szakmai képzések sorát kínáljuk, amelyek hozzájárulnak kollégáink tudásának bővítéséhez a dinamikusan változó turisztikai szektorban. Folyamatosan megújuló és bővülő portfóliónk kínálatában vendégkommunikációs, konfliktus és panaszkezelési, személyes hatékonyság és rendezvényértékesítési, protokoll és a digitális marketing képzések mellett izgalmas, több alkalmas turizmus szakmai képzések, valamint egy a gyakorló turisztikai és rendezvényszakmai vezetőknek szóló programsorozat, a Vezetői Akadémia is megtalálható.

Képzéseinkről bővebb információ ITT található.

Bacsi Krisztina
szakmai vezető

 

Forrás: Randstad – Workmonitor 2024

https://www.randstad.hu/hr-kutatasok/workmonitor/

Szeretne mielőbb értesülni aktuális képzéseinkről?

A feliratkozó e-mail cím
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként kaphassa kézhez legújabb képzési ajánlatainkat, friss tanulmányainkat!