Betelt

Kerékpáros túravezető képzés a Nyugat-Balatonon

8 alkalmas, 60 órás képzés a Balaton nyugati partján, Keszthelyen a Hotel Kristályban és Vonyarcvashegyen, a Zenit Hotel Balatonban
8 alkalom, 2024. április 26. - 2024. május 25.
Napok: április 26. | április 27. | április 28. | május 10. | május 11. | május 12. | május 24. | május 25.
Képzés formája
Személyes

A képzés célja


Olyan kerékpáros túravezetők képzése, akik a képzés eredményeként az elsajátított elméleti és gyakorlati ismereteik birtokában, valamint megszerzett készségeik révén, képesek egy komplex kerékpáros turisztikai program megtervezésére, megszervezésére, lebonyolítására, a lebonyolítás közben jelentkező problémák elhárítására, a program utókommunikációjára és mindezekkel a vendégek elégedettségének elérésére. E tevékenységet képesek önállóan vagy másokkal együttműködve, saját felelősségre vagy megbízás, megrendelés alapján teljesíteni.

Kiket várunk a képzésre?

A képzés célcsoportja elsősorban a kerékpározás és a turizmus területén dolgozók vagy a terület iránt érdeklődők. Fő célcsoportunk:

 • felsőoktatásban tanuló egyetemisták vagy frissen végzett hallgatók, akik szeretnék szakmai eszköztárukat fejleszteni,
 • kerékpáros szakemberek, akik a turizmusban szeretnének érvényesülni,
 • idegenvezetők, akik bővíteni szeretnék repertoárjukat
 • elkötelezett amatőr kerékpározók, akik szeretnének rendszerezett tudásra szert tenni és kerékpáros turisztikai vállalkozóvá válni
 • idegenforgalmi szolgáltatók, akik kínálatukat és programpalettájukat szeretnék bővíteni és színesíteni

A részvétel feltétele: magabiztos kerékpárkezelés és kerékpáros tapasztalat

 

Miért érdemes rá jelentkezni? Mert a képzés elvégzésével a résztvevők:

 • naprakész, gyakorlati és azonnal hasznosítható tudással gazdagodnak a kerékpáros túrák magabiztos és biztonságos vezetéséről, melyhez a Magyar Turizmus Akadémia tanúsítványát is megkapják
 • sokrétű tudást szereznek a kerékpáros programszervezés, emberismeret és a hatékony kommunikáció területén
 • a megszerzett tudásukra kerékpáros turisztikai vállalkozást alapozhatnak
 • szakmai kapcsolatokat építhetnek

 

A képzés szakmai tartalma, a kerékpáros túravezetéshez szükséges ismeretek

A kerékpáros túravezetéshez szükséges ismeretek sokrétűek, kiterjednek az alapvető biztonsági és műszaki tényezők ismeretére, a tájékozódásra és a csoportvezetésre, vezetői, kommunikációs, konfliktuskezelési attitűdre és készségekre, valamint a turisztikai, illetve az elengedhetetlen jogi ismeretekre

 • a képzési program összesen 60 órás (24 óra elmélet + 36 óra gyakorlat)
 • a teljes program nyolc képzési napot vesz igénybe
 • az elméleti ismeretek is gyakorlatias, interaktív formában kerülnek bemutatásra, feldolgozásra
 • az előadóközpontú módszereket (pl.: frontális előadás, konzultáció) vegyítjük a résztvevőközpontú módszerekkel (pl.: csoportmunka, workshop, tréning, terepi gyakorlat 

A képzés oktatói

A képzési program oktatói mind kiemelkedő elméleti tudással és sok éves munkatapasztalattal rendelkeznek a turizmus, a kerékpáros programszervezés, a kommunikáció és vezetés, illetve a műszaki és közlekedési területen. Az oktatók:

 • elmélyült ismeretekkel rendelkeznek a kerékpáros túravezetéshez kapcsolódó tárgykörökről;
 • biztos képzési (felnőttképzési) módszertani ismeretekkel és képeségekkel rendelkeznek;
 • tanulásra alkalmas légkört tudnak teremteni; 
 • gyakorlati túravezetői tapasztalatokkal rendelkeznek.
Előadó(k)
 • Princzinger Péter
  Péter a Magyar Kerékpáros Szövetség és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnöke. A 2019-2022 között megvalósult balatoni kerékpáros turisztikai szolgáltatás-fejlesztési projekt vezetőjeként, 2022-től pedig a projektben született eredmények fenntartására, üzemeltetésére alakult Balatonbike365 Nkft. ügyvezetőjeként dolgozik a négyévszakos Balatonért. Az ELTE-n és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen szerzett jogi, oktatási és oktatásszervezési tapasztalatait különböző felsőoktatási és felnőttképzési programok fejlesztésében, vezetőképző-, át- és továbbképző programok keretében kamatoztatta és kamatoztatja. A képzésben a kerékpáros túravezető jogi helyzete, felelőssége, illetve a kerékpáros turizmus általános témái tartoznak hozzá.
 • Gangel Marcell
  Marcell a hazai kalandbringázás egyik élharcosa. Imádja a bringázást, sportszerűen is teker, főleg hosszú távokat terepen és aszfalton. A legújabb trendbe illeszkedő gravel és bikepacking műfaj hazai meghonosítója. Legjobban az eldugott, járatlan utakat szereti felfedezni, gravel vagy MTB kerékpárral. Az általa tervezett túrákon főleg a kalandos, váratlan panorámákat és a jó hangulatot, élményt helyezi előtérbe. A képzés során az útvonaltervezésről, a túravezetés gyakorlatáról és a szükséges felszerelésekről oktat.
 • Szabó Lajos
  Turisztikai szakértő, fő területe a természeti turizmus és az aktív turizmus, ezen belül a kerékpáros turizmus. Számos turisztikai fejlesztési projektben vett és vesz részt szakértőként, jelentős tapasztalata van projektek kezdeményezése, előkészítése, tervezése, a megvalósítás koordinációja és az eredmények fenntartása terén egyaránt. Lajosnak, mint a Balatonbike365 fejlesztési projekt dél-balatoni területi vezetőjének, fontos szerepe volt abban, hogy a Balaton parttól délre eső dimbes-dombos területek, kalandos útvonalak, illetve az e területen elérhető vonzerők és szolgáltatások is felkerültek hazánk kerékpáros térképére. A képzésben a túravezetői ismeretek és a terepgyakorlatok, valamint a túravezetési vizsgáztatás felelőse.
 • Molnár Anita
  Anita turizmus-fejlesztési és turizmus-marketing szakember. 2000 óta dolgozik az állami turisztikai marketing szervezetben. Éveken át vezette az MTÜ Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatóságát, majd az Észak-magyarországi Regionális Marketing igazgatóságát is. Kulcs szerepe volt a Tisza-tó turisztikai pozícionálásában, majd az új, térségi desztinációs rendszert megalapozó tervezési logika és módszertan kidolgozásában, a desztinációk kialakításában. Rendszeresen oktat, előadásokat tart, vizsgáztat a turisztikai felsőoktatásban. Jelenleg az MTÜ-ben a Tourinform hálózat koordinációjáért felelős irodát vezeti. A képzésben a turisztikai trendek és piaci ismeretek, a márka-stratégia és márka-kommunikáció témáinak oktatója.
 • Szilasi László
  Kerékpáros szakértő, fő területe a kerékpáros versenyek, teljesítménytúrák, szabadidős programok rendezése, valamint a kerékpáros média. Magyarország legnagyobb profi kerékpárversenyének (a Tour de Hongrie-nak) és legnagyobb amatőr versenyének (a Tour de Zalakaros-nak) a versenyigazgatója, és a Balatonbike365 bringás programjainak (BalatonbikeFeszt, study tour-ok) főszervezője, a velo.hu bringás magazin tulajdonos-ügyvezetője. A Balatonbike365 projekt szakmai vezetőjeként Laci fogta össze és irányította a projekt valamennyi szakmai feladatának megvalósítását, az útvonalhálózat kialakításától az eszközbeszerzéseken át a szolgáltató pontok berendezéséig bezárólag. A Balatonbike365 Nkft. munkaszervezetében az üzletfejlesztési, szolgáltatásfejlesztési feladatok felelőse. A képzésben a terepgyakorlatok vezetésében, az elméleti és gyakorlati vizsgafeladatok kidolgozásában és magában a számonkérésben vesz részt.
 • Tóthné Márton Gabriella
  Gabi tréning és coaching módszerekkel oktat, több mint 20 éve. Az élmény és erősség alapú fejlesztésben hisz. A turizmus a szakterülete és szívügye. Több tucat turisztikai vonzerő-fejlesztési projektben tartott tréningeket, szemléletformáló programokat, többek között a Balatonbike365 projektben is. A BGE-en idegenforgalmi és szálloda szakon, majd a Budapesti Corvinus Egyetem vezetés és szervezés szakán végezett közgazdászként. Innermetrix konzulensként a diagnosztika és az erősség alapú fejlesztés elkötelezett híve. A képzési programban a kommunikációs készségek és a csoportvezetési készségek fejlesztéséért felel.
 • Lőrincz Katalin
  Egyetemi docens, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar dékán-helyettese. Kutatási területe a turizmus, a mobilitás, az életminőség és a fenntarthatóság közötti kapcsolat. A turisztikai felsőoktatásban Magyarország turizmusföldrajza, nemzetközi turizmusföldrajz, fenntarthatóság, városi- és kulturális turizmus tárgyakat oktat. Szakértőként részt vesz a Veszprém-Balaton2023 Európa Kulturális Főváros program megvalósításában. Katalin vezetésével készült az az átfogó kereslet felmérés, amely megalapozta, validálta a Balatonbike365 projektben tervezett szolgáltatás-fejlesztéseket. A képzésben a kerékpáros turizmus iránti belföldi és külföldi keresletet elemzi és mutatja be.
 • Erdei Bálint
  Bálint hosszú ideje a magyar turisztikai szakma egyik meghatározó alajka, Pro Turismo díjas szakember. 1996-tól idegenvezető, 1998 és 2003 között driver guide a Cityrama Utazási Irodánál, 2003 és 2006 között beutaztató, valamint vállalkozóként minibuszos idegenvezető. 2006 óta a Cityrama egyik tulajdonos-ügyvezetője. 2014-től 2018 végéig a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke, jelenleg általános alelnöke. 2017-től a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kurátora. A képzésben az idegenvezetői szerep, a csoportvezetés és az attrakcióbemutatás témáinak oktatója.

A képzés teljes ára 220 000 Ft + ÁFA. A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány támogatásának jóvoltából a képzés kedvezményes ára 110 000 Ft + ÁFA.

 

A képzés idejére a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány biztosítja a résztvevőknek a szállást a képzés helyszínén, amennyiben élni kíván a lehetőséggel, kérjük a kepzes@turizmusakademia.hu e-mail címen vegye fel velünk a kapcsolatot jelentkezése elküldése után.

 

A képzés minimum 10 fő részvételével indul.

 

Jelentkezési határidő: 2024. április 12.

Szeretne mielőbb értesülni aktuális képzéseinkről?

A feliratkozó e-mail cím
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként kaphassa kézhez legújabb képzési ajánlatainkat, friss tanulmányainkat!

Kérdése van?